BABELE DE LA ULMET (TROVANTI)

Situați la marginea satului Ulmet din comuna Bozioru, județul Buzău, Trovanții de la Ulmet mai sunt denumiți popular și Babele de la Ulmet.

Ulmet, satul la marginea căruia se găsesc trovanții, se află la aproximativ 45 de kilometri de Buzău, în comuna Bozioru, distanță ce se poate parcurge cu mașina în maxim o oră.

Înainte de satul Bozioru vei găsi un indicator spre stânga, către Ulmet. De aici ai de parcurs cam doi kilometri pe drum de țară până în satul trovanților. Eu am parcat mașina înainte de drumul neasfaltat, dar daca vrei sa scurtezi drumul pe jos, poți continua cu mașina și apoi să parchezi undeva prin sat sau chiar la ieșirea din Ulmet.

Până în Ulmet dar și după ce ieși din sat vei găsi suficiente indicatoare ca să nu poți greși traseul.
Pentru a ajunge la trovanți trebuie urcată o potecă pietruită care trece prin faţa gospodăriilor oamenilor şi duce direct către platoul trovanţilor.  După aproape o oră de mers pe potecă, platoul trovanţilor se înfăţişează de la poalele unui deal. Până în vârful dealului panta este destul de abruptă, însă drumul poate fi parcurs în doar cinci minute. 

Este vorba despre un grup de trovanți amplasați pe o porțiune de sol nisipos, suspendați parcă în aer, în poziții dintre cele mai diverse și cu tot felul de forme.

Localnicii i-au denumit babe pentru că de la distanță ar semăna cu niște femei în vârstă care stau de vorbă.
Peisajul de pe culmea dealului unde se găsesc trovanții este spectaculos, pe de o parte datorită prezenței lor ciudate iar pe de alta datorită vederii asupra împrejurimilor orizontului.

În zilele însorite de vară, peisajul trovanților luminați de razele soarelui este completat de albastrul cerului senin și de verdele vegetației din jur, luând naștere un tablou mirific dar în același timp desprins parcă de prin alte lumi. Bănuiesc că tot acest context natural ar putea fi potențat de un apus frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *